Kampanja “ Čuješ, vidiš, znaš – reaguj“ kojoj su osnovni ciljevi podići svijest javnosti o značaju prijavljivanja porodičnog nasilja i dosljedna primjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici ušla je u treći mjesec. Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona i Udruženje „Vive žene“ su, u okviru kampanje, pripremili i Smjernice za postupanje policijskih službenika u slučajevima porodičnog nasilja.

Upravi policije danas je uručeno 1 600 primjeraka džepnog izdanja Smjernica, koje će pomoći policijskim službenicima, prilikom svakog izlaska na teren kada se prijavi nasilje u porodici. Pripremljene su na osnovu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji, za osobe koje vrše nasilje, predviđa šest zaštitnih mjera: udaljenje iz stana ili kuće i zabranu vraćanja u taj prostor, zabranu približavanja žrtvi nasilja, zabranu uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju, obavezan psihosocijalni tretman, obavezno liječenje od ovisnosti i privremeno lišenje slobode i zadržavanje.

“Nama je cilj da se zaštitne mjere koje su predviđene Zakonom izriču odnosno predlažu što više, ustvari u 100-postotnom iznosu. Da policija u skladu sa Zakonom i Smjernicama koje smo napravili zajedno sa Upravom policije koristi te mogućnosti, da bi se na neki način utjecalo na prevenciju nasilja u porodici. Jer, zaštitne mjere u suštini nisu samo restriktivne, nisu samo represivne, one na neki način djeluju na počinitelje nasilja i preventivno” izjavila je danas Jasna Zečević predsjednica U.G. „Vive žene“ Tuzla.

“Ova kampanja stavlja u fokus policijskog službenika, odnosno policijski službenici su ti koji prvi izlaze na lice mjesta i želimo ukazati na značaj postupanja policijskog službenika prilikom prijave krivičnog djela nasilja u porodici. Znači, kada je uvedeno u krivično zakonodavstvo  krivično djelo nasilja u porodici jasno je rečeno da to više nije privatni nego društveni problem i mi kao društvo svakako da smo dužni da reagujemo i svako u okviru svoje nadležnosti da da maksimum u cilju, prije svega zaštite žrtve nasilja u porodici odnosno procesuiranja počinilaca” kaže Amra Kapidžić portparolka MUP-a TK.

Danas je najavljen i dio Kampanje nazvan „od vrata do vrata“ u okviru kojeg će studenti Univerziteta u Tuzli zajedno sa policijskim službenicima posjećivati građane, razgovarati s njima o nasilju u porodici, zaštitnim mjerama koje predviđa Zakon, ali ih i podsjetiti na njihovu zakonsku obavezu da prijave sva saznaanja o mogućem nasilju u porodici.

“Radit ćemo i ankete, da bismo mogli pratiti da li su ljudi informisani, da li znaju naši građani svoje obaveze i zakonsku regulativu, tako da ćemo imati mogućnost da na kraju projekta, za nekih tri-četiri mjeseca i te ankete ponovimo i da vidimo da li se i kod građana nešto promijenilo” kaže Jasna Zečević pedsjednica U.G. „Vive žene“ Tuzla.

Kampanju „Čuješ, vidiš, znaš – reaguj“ u okviru projekta „Prevencija i sprečavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona“ realizuju Udruženje Vive Žene i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona kao dio regionalnog projekta „Sprovođenje normi, mjenjanje stavova“ koji finansira Evropska unija, a provodi organizacija UN Women.